BRENDA  XÓCHITL TORRES
Psicóloga General Sanitaria y Psicoterapeuta Col. No. 19644

Univers adolescent

 

 

 

La adolescència és un dels moments més importants a la vida del ésser humà. No es tracta només d'un període de transició; és també un dels moments més expansius i vitals del nostre desenvolupament. M'atreviria a dir-vos que quan parlem d'adolescència també ens endinsem en l'univers adolescent, aquest trajecte mig entre l'infància i l'ésser adult, on potser els pares han deixat de ser els referents.

 

No obstant això, l'adolescent els necessita, malgrat que en aquesta fase apareix com a referent el grup d'iguals i és en aquest camí on a vegades el jove, en projecte de convertir-se en adult, experimenta canvis físics i psicològics dràstics, canvis subtils, crisis existencials, pors, dubtes, anhels, il·lusions i somnis.

 

He dedicat la major part de la meva trajectòria professional a l'atenció a l'adolecent, aquest ser potencial que posseix innumerables possiblilitats. Ser adolescent significa tenir l'impuls vital de sortir a la vida i en aquest procés és on el psicoterapeuta acompanya, des de la complicitat, el respecte a l'autenticitat i el vincle energètic i afectiu que es crea en la relació terapèutica.

 

Sabem que malgrat ser un moment d'expansió i vitalitat determinant, molts adolescents arriben en aquest moment atrapats en una cuirassa, reactius, irritables i amb pors que els impedeixen mostrar-se, amb dificultats per sortir de l'entorn matriu, amb por a créixer. Aquestes situaciones els fan connectar amb sensacions tan contrastants com “la por a la vida” o la “por a la mort”. Com a resultat de tot això es poden donar “crisis depressives”, “crisis psicòtiques” i estats d'aïllament i tristesa.

 

Tenint en compte tot això, l'intervenció des de el punt de vista reichià concebeix aquest moment com a la segona gran oportunitat ja que encara no s'ha “tancat el caràcter” i encara tenim possibilitats d'augmentar la capacitat de gaudi que dona joc al jo genuí i real de l'adolescent, sanant la relació amb el sistema familiar del que prove i les històries no resoltes de l'infància, per obrir les ales en un vol envers la conquesta de la seva autonomia i independència.