BRENDA  XÓCHITL TORRES
Psicóloga General Sanitaria y Psicoterapeuta Col. No. 19644

Qui sóc?

 

 

Vaig neixèr i viure fins als 21 anys a la Ciutat de Mèxic, on vaig començar els meus estudis en Psicologia, a la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), ón vaig acabar la  carrera essent reconeguda amb la “mención honorífica” a l'àrea de psicologia clínica. Vaig iniciar el meu camí professional en el programa d'alt rendiment de la Facultat de Psicologia, fins que vaig aventurar-me fent els últims semestres de la carrera al programa de movilitat internacional de l'Universitat de Barcelona, on vaig rebre formació en terapia familiar sistèmica, infància i neurociències.

 

 

Mentre estudiava a Mèxic, vaig guanyar la medalla al mèrit acadèmic l'any 2007. Finalment vaig obtenir el meu títol professional dins del projecte “Ecologia Humana” de la Facultat de Psicologia, on vaig escriure la tesi “Sentio, ergo sum”; l'intervenció psico-corporal com a via d'auto-coneixement (2008): un estudi sobre corporalitat i contacte segons la proposta teòrica de Wilhelm Reich.

 

 

Sempre m'ha agradat entendre i aprofondir en la relació tan propera que hi ha entre els processos mentals i les seves manifestacions somàtiques, com la seva expresió corporal; la resposta a les meves múltiples preguntes va començar als 15 anys, quan he llegit el primer llibre de Reich “La revolució sexual”. Aquesta obra va marcar un abans i un després en la meva forma d'entendre la psicologia, i no només això, va ser determinant per la meva manera d'entendre la psicoteràpia, i el meu actual interès en el treball amb grups d'adolescents en l'intervenció clínica i comunitària.

 

 

A Ciutat de Mèxic, vaig treballar a CAPREVI, Clínica d'Atenció i prevenció de la Violència: Atenent persones que patien maltractament de tipus físic, sexual i psicològic; més endavant vaig fer pràctiques en diferents hospitals psiquiàtrics per després col·laborar amb en Dr. Ramón Esteban J. a l'Institut de Psiquiatría de l'UNAM. Allí vaig dedicar-me a l'estudi dels trastorns de l'estat d'ànim, depressió, transtorns de la personalitat i ansietat. Ja residint a Barcelona, treballant com a psicòloga, vaig col·laborar durant els meus primers anys com a psicoterapeuta d'un hospital de dia especialitzat en el tractament dels trastorns alimentaris.


Desprès vàrem crear APSI-Diagonal, un projecte conjunt amb el meu amic i psicòleg Luis Salar, oferint un servei d'atenció psicològica i psicoterapèutica per a població infantil i joves amb patologia alimentària, i altres problemàtiques de l'adolescència: ansietat, depressió, crisi durant la pubertat i atenció als sistemes familiars. Dins d'aquest període vaig obtenir l'acreditació com a Psicòloga General Sanitària pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

  

Cap a l'any 2012, vaig començar l'especialitat en trauma, amb el mètode terapèutic E.M.D.R del qual vaig cursar els nivells 1 i 2 en el treball clínic amb adults, adolescents, nens i nenes i families. Des de llavors, he format part de diferents grups de supervisió avançada individual i grupal sota la guia de Walter Lupo.

 

 

El meu interès a l'obra de Reich, es va afiançar amb els meus estudis a l'Escola Espanyola de Teràpia Reichiana (ES.Te.R) on vaig formar-me en Psicoteràpia Breu Caracteroanalítica a la seu de València. En aquesta formació vaig coneixèr un dels meus supervisors grupals, qui també em donaria les pautes per treballar des del paradigma reichià i una visió complexa i en contacte amb el que és viu; vaig estar durant  dos anys en el grup de supervisió d'en Pep Badell, a Orgó-Centre Clínic Reichià de Barcelona.

 

 

Recentment he concluit el màster en Ecologia dels Sistemes Humans (Criança Ecològica i prevenció psicosocial) a l'ES.Te.r. Aquesta formació em va permetre integrar i comprendre d'una forma més completa i humana a les persones i families que en qualsevol  moment poden demanar ajuda per l'acompanyament dels seus procesos de creixement o sanació.

 

 

Com a psicoterapeuta, haig de dir que aquest camí ha estat més lleuger i enriquidor gràcies a les  persones que m'han acompanyat, tant a nivell professional, com en el meu procés de psicoteràpia profunda (Vegetoteràpia) que vaig iniciar amb en David Trotzig, cap al any 2008; puc dir, que exercir com a psicoterapèuta és una satisfacció personal, un art que encara estic aprenent i que gràcies als meus pacients continua enriquint-me i fent-me madurar com a ésser humà.

 

 

Actualment sóc psicoterapèuta i psicòloga à Orgó-Centre Clínic Reichià i col·laboro amb IDE-Institut de l'Estrès a Sant Andreu.

 

 

Reprenc les paraules de Reich, per descriure els tres pilars de la vida:

 

 

“L'amor, el treball i el coneixement són la fons de la nostra vida, haurien també de governar-la”

 

Febrer, 2017